14.1.18

Repicatruges d' Argentona | Llegenda i mitologia catalana


La llegenda dels repicatruges d'Argentona

Aquesta és la llegenda que ha deixat el nom de "Repicatruges" als argentonins (Argentona, Maresme, Catalunya). 

Una vegada en un poble anomenat Argentona hi vivia un noi a qui mai li sortia res bé. Un dia el capellà li va dir que si volia treballar podia tocar les campanes. El noi no va dubtar i va acceptar la feina.

Quan ja portava un temps en aquesta tasca, el capellà li va explicar que havia de fer una feina molt important. Li va dir: "Mira noi, demà vindrà el bisbe, i vull que sigui un dia molt important. O sigui, que quan el vegis venir, toca les campanes ben fort!". El capellà li va recomanar que tan bon punt veies una boira de pols pel camí, ja podia començar a fer repicar les campanes.

El noi estava tan nerviós per si s’equivocava en l'encàrrec que va decidir quedar-se a dormir allí mateix. Llavors, l'endemà, en despertar-se, i mentre esperava que vingués el bisbe, va veure per la riera una nuvolada de pols. El noi es va pensar que era la carrossa del Bisbe que ja venia i va començar a tocar les campanes amb energia, fent sortir tot el poble de les seves cases per rebre l'autoritat. Però a mida que es va anar acostant més la polseguera, tothom va poder veure que qui arribava no era el bisbe, sinó un ramat de truges.


Conta la història que allà a finals del segle XVII la vila d'Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona. Durant la seva estada al poble va amonestar al capellà per les condicions en què es trobava la parròquia ja que, entre d'altres greuges, havia trobat l'aviram passejant i picotejant lliurement pel cementiri, un fet que considerava un sacrilegi i de molt mal gust. Després d'això, el bisbe va anunciar una segona visita per tal d'observar si s'havien canviat algunes de les lamentables condicions en què es trobava l'església i el seu entorn. 

El poble i el seu mossèn esperaven amb preocupació la visita del bisbe de Barcelona, un fet que en aquells temps constituïa un esdeveniment de gran importància atesa a la rellevància de l'estament eclesial, la duresa del seu aparell inquisitorial i les poques visites de personatges importants que alteraven la vida quotidiana de la població. El campaner fou l'encarregat d'estar a l'aguait i de fer saber, a toc de campana, als argentonins i a les argentonines si el bisbe s'acostava per així poder-li fer una bona rebuda. 

Un bon dia, el campaner va veure des de la torre una munió de pols que s'aixecava riera enllà en direcció al poble i, automàticament, va començar a repicar les campanes per avisar que el bisbe s'acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble al veure que aquella polseguera que s'aixecava no era pas de la carrossa del bisbe, sinó d'un carro amb dues truges ben bacones. Des de llavors, a la gent d'Argentona se la coneix com els repicatruges i diuen que al bisbe l'empipada per la confusió encara li dura. 

Diversos elements de la imatgeria festiva d'Argentona fan referència a aquesta història, com ara els gegants del Centre Parroquial, un porc, una truja i dotze garrinets petits. I també podem trobar La truja polseguera, un animal de foc de la colla de diables local. També es va fer una recreació de la llegenda l'any 1989, en el marc de l'aniversari del Centre Parroquial, i durant el que Jaume Arnella va fer uns romanços sobre la història dels repicatruges. 

La Polseguera 

Durant la festa de Sant Julià del 2008 es va viure el naixement d’una nova icona argentonina. Es tracta de La truja Polseguera, la nova bèstia mitològica de foc de La Colla de Diables de la vila. El seu creador és l'escultor argentoní Marc Sala que s'ha inspirat en una truja, humanitzant-li les faccions, per tal d'aconseguir una fera amb caràcter. La presentació en societat es va fer en un Bateig de Foc que va mobilitzar una trentena de membres de la Colla de Diables. El bateig va tenir lloc a la plaça de l'Església, rememorant La llegenda dels repicatruges. La fera va tenir de padrins El Brolla, un senglar de Cabrils, i La Porca del barri de Sant Antoni de Barcelona. La Colla de Diables d’Argentona passeja La Truja Polseguera per les festes majors d’arreu de Catalunya.

La Garrinada: la festa del jovent d'Argentona 

En l'actualitat, la única referència de caire festiu a la història dels repicatruges és La Garrinada. Es tracta de la festa que els joves d'Argentona organitzen des de l'any 2000 dins el programa d'actes de la festa major i, que com el seu nom indica, té el seu origen en la història el bisbe, el campaner i les truges. Les activitats se celebren als patis de l'escola Bernat de Riudemeïa, al ben mig del poble, les tardes i nits del 4, 5 i 6 d'agost. La Garrinada és un programa d'activitats ben diverses, d'entre les quals destaquen els concerts, el teatre, el concurs de crits, la caipirinhada popular i el taller de diables pels més menuts. Tots els actes són gratuïts i per a totes les edats, encara que els joves en són els protagonistes. 

Un dels aspectes més destacats de la festa és la seva organització, oberta i participativa. Tot aquell jove que hi vulgui prendre-hi part, pot fer-ho, tant de forma directe involucrant-se en la preparació de la festa o indirectament proposant les activitats o concerts que els hi agradaria que es realitzessin. A més a més, el pressupost destinat per la regidoria de cultura i festes a la Garrinada és gestionat íntegrament pels joves, constituint-se d'aquesta manera un model organitzatiu de festa juvenil i popular, de referència per altres celebracions semblants de la comarca.


#paisoscat


T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada