dijous, 11 de gener de 2018

Personatges de la mitologia catalana, dels Països Catalans i l'Aragó

La mitologia catalana és el conjunt de mites, llegendes i rondalles que podem trobar a la nació catalana. Com que la nació catalana ha abastat diversos territoris al llarg de la seva història, podem entendre que el patrimoni mitològic català és també el que compartim amb el País Valencià, l'antic Regne de Mallorca (actuals Illes Balears), Andorra, la Catalunya Nord, La Provença, l'antic Regne de Nàpols, Sicília, Sardenya, Còrsega i l'antic Regne de l'Aragó.

La mitologia catalana es nodreix de les històries que les generacions han tramès de pares a fills al llarg dels segles. Es fonamenta en narracions, moltes de les quals de transmissió oral (contes, llegendes i cançons), centrades en personatges singulars, que expliquen fenomens astrals o meteorològics, debaten qüestions sobre l'existència de construccions o donen sentit a tradicions. Molt sovint aquestes creences aparentment innocents són fruit d'un important bagatge espiritual pagà. A la mitologia catalana podem trobar mites genuïnament catalans o bé tradicions que compartim amb altres nacions.

Expliqueu-nos un mite, personatge, conte o llegenda típic de la vostra vila o comarca al correu: cemcatinfo@gmail.com | Ajudeu-nos a fer el directori més complert de la mitologia pròpia dels Països Catalans. 


En aquest article llistarem per ordre alfabètic alguns dels personatges més populars de la mitologia catalana i en articles posteriors els anirem estudiant en detall i de manera separada. | (Il·lustració: Apel·les Mestres).


A

Abat de Poblet, Ahmet, Aixa, Al-Hem, Àliga, Àliga de Barcelona, Àliga de la Patum de Berga, Aloges, Ànima de Cantiret, Antípodes, Aparietencs, Arrencapins, Arbre de Nadal, Arbre embruixat d'Altea, Arrenca Pins.

B
Banyeta o Banya torta, Banyut, Balanguera, Barons de la Fama, Barruguet, Batllessa, Begía, Bella Pinta, Bensor, Bes, Bones dones, Bou, Senyor de Bor, Reina de Bor, La Fou de Bor, Bosc, Bosc des Diable de Formentera, Botargues, Bruixa, Bruixa de la Pinta, Bruixes d'Altafulla, Bruixot, Bubota o Mumerota, Bubú de Manacor, Bufanúvols, Bufim bufaina.

C

Cabraboc de Ripollet, Caganer, Cagueme, Canet de Sant Llàtzer, El Canigó, Camunyes, Calder o Caldera, Capdanser, Capgros, Carboners, Capítols Matrimonials de Barbastre, Carmençó, Castanyera, Castellers, Cavall Bernat, Cenobolans, Cerdet, Ciutat de Paradela, Ciutat de Caïm, Clemència, Crespell, Cocollona de Girona, Comte Arnau, Comte Estruc, Comte Mal, Colom-Deu, Coloma, Cova, Cova del Rull de la Vall d'Ebo, Cornut, Cuca o Cuca Fera, Cucala.

D

Dama Blanca, Diables boets o Diable boiet, Dimoni, Dimoni Cucarell, Dimoni escuat, Dimonis de la Patum, Dimoni d'Or, Dimoni Pelut, Dip, Donzella de NoedesDones d'aigua, Donyet, Donyets de Nàquera, Dragó o drac, Dragó del Puig, Dragona o draga, Dríades, Dolmens.

E

Emperador de la Xina, Encantada del Prestill, Encantada Guilleuma de Montsoliu, Encantades de la Vall de Ribes, Encantades, Encantaries, Esclafamuntanyes, Escolltim escoltaina, Espantamainades, Espasa de Vilardell, Estanys.

F

Fades, Faies o falles, Fameliar o deus famelians, Ferrabràs, Frare Flairon o Flairol, Flordeneu, Fraret o duendet de la cova del frare, Foguerons de Sa Pobla, Follets, Foners de Mallorca, Font de Caneletes, Font del Gat, Forçut de Xixona, Fort Farell, Fra Joan Garí, Fumera


G

Gambeto, Gambutzí o Gambusí o Gambosí, Gall de Nadal, Galls de Gorga, Galzeran de Pinós, Garneu, Garrover des Diable, Gegant, Gegant de la neu, Gegant del Pi, Gegant del Romaní, Geni, El cavaller Gentil, Gerió, Ginebreda, Gira Muntanyes, Gnoms, Goges, Goges de les coves de Campelles, Golluts, Gorgs, Gorguina o Gorgona, Gos Cerver, Groc de Forcall, Greixer, Guifré el comte

H

Heracles / Hercules, Hivernàs, Home de la Mar, Home de Neu, Home del paraigües, Home del sac, Home dels nassos, Homenet, Homo de sa colzada.

I

Illa de les dones, Illa de la Pedra Imant, Infant Sant de Casserres.

J

Jana, Jep Xic, Jesuset, Joan de l'ós, Sant Josep.

Ll

Llacs, El llangardaix d'en Pere Maury, Llenyataire, Lleó de la Barcelona, Lleona de Girona, Lliri, Llopa de Calella, Lluert del Coll de Canes, Lluna Bruna.

M

Manantials de Penyiscola, Mansuet, Manta de Sant Pol, Malavella, Mare de Deu, Marfantos, Maria, Maria Bruta, Maria Castanya, Maria Enganxa, Marieta de l'Ull Viu, Mariona, Marmotot, Marraco, Martinet, Maruga, Mascarat de Calp, Mascle Cabró, Matrull de Barcelona, Melusina, Mialta, Micó, Minairons o Menairons, Miracle de la Llum de Manresa, Mirmanda, Miquelot, Moixina, Monja Santa Pau, MolsosaMoreneta, Moro Mussa, Mussols, Mort, Muça, Mumerota, Muladona, Mulassa, Murtra, Negret, Nonell o Gos Nonell.

N

Nicolás Peris, Noi i noia de neuNonell de la neu del Pirineu, Nyítol.

O

Ogre, Ogre de la caputxa negra, Ogressa, Oreneta, Osa o Mare Osa, Oca, Otger Cataló, Ou com balla.

P

País de les Amazones, Pabordes, Pabordesses, Paitida, Païtodes, El Palau dels catorze vents, Papu, Pardinot, Pare de la neu, Pare Esmè, Pare Llop, Pare Su de Montserrat, Pardalot, Parrot, Passadís de Benacantil, Pastorets o Pastorells, Pastorets ballarins, Patge Fumera, Patge Gregori, Patge Xiu-Xiu, Patufet, Patum, Peix Nicolau, Penó de Santa Eulàlia, Pere Botero, Pere Maury el càtar, Pericó, Perot, Perot Rocaguinarda, Perpètua de Gaià, Pesanta, Pi, Pi del soldat, Pi de Centelles, Pirene, Poma, Pol o Apol, Pollet de Pasqua, Pont del Diable, Por, Princesa, Puig de Ses Bruixes de Mallorca, Puigmal.

Q

Quarantamaula, Quatre barres.

R

Rat Penat, Rayo de Lluna d'Elig, Rei en Jaume, Reina de Bor, Reis Mags d'Orient, Rellotge de Sant Pol, Repicatruges d'Argentona, Rosa, Roc o Sant Roc, Rotllà.

S

Saginer, Sant Jaume, Sant Jordi, Sant Joan de Plata, Santa Llúcia, Sant Avi, Sant Cristòfol, Sants de la Pedra, Santa Teresa, Sardana, Sardina, Sastre de Paül, Satanàs, Senyera, Senyor de Bor, Serena, Serpent de Manlleu, Serp-Dimoni, Serp de tres caps, Sibil·la, Simanya, Simiots, Sirena o Çerena, Soldat, Soler de Vilardell, Sol Solet.

T

Talaiots, Tallaferro el comte, Tamarro, Tanit, Tarasca, Terra de la Cucanya, Terra de Xauxa, Timbaler del Bruc, Tinyosa, Tio dels Ossos, Tió de Nadal, Tombatossals, Toni o Butoni, Trabucaires, Tragapinyols, Trencacampanes, Trucafort, Truita del Gorg Negre, Truja d'Argentona, Tuta, Tutau.

V

Vell del mar o Vell marí, Vella Brígia, Vella d'Engolasters, Vella Quaresma, Velleta de Toix, Vellot, Verge, La Veu de la Castellana, Víbria.

U

Urquesses.

X

Xosses o cabanyes de pedra de Crevilent.T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?
Informa't dels nostres cursos i classes
#paisoscat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada