16.9.20

La llegenda del sastre de Fontllonga i la Creu de pedra d'en Tito.

Imatge de la Creu de Pedra d'en Tito, al camí de Fontllonga. (fotografia: Jaume Balague Violan)

Fontllonga és un poble del municipi de Camarasa, a La Noguera, Catalunya, situat al vessant oest de la Cabeçola, damunt el pantà de Camarasa. Al camí de Meià que duu de la vila de Figuerola a la de Fontllonga, hi ha una creu de pedra que li diuen la Creu de pedra d'en Tito i que és protagonista d'una breu però dramàtica llegenda.

Segons la faula mitològica, en aquest indret trobaren mort el sastre de Fontllonga. Havia anat a Figuerola a acabar una feina per la qual li havien pagat força bé. Es veu que la va acabar tard, i quan va iniciar el camí de tornada cap a casa ja fosquejava. Anava amb por que algú li pogués robar els dinerons que acabava de cobrar.

De sobte va sentir que algú li agafava la jaqueta per l'esquena, va fer un crit paorós i es va morir de l'esglai. L'endemà al matí, quan el van trobar, van veure que allò que l'havia espantat tant només era una branca d'esbarzer que l'havia pres per l'espatlla. Deduim que la creu de pedra es va ser bastida pels seus veins o familiars per assenyalar el punt on el pobre sastre, que es devia dir Tito, va morir de l'espant. 

Font: 25 Excursions pel front del Pallars, de Joan Ramon Segura.T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 

.

1 comentari:

  1. No es aixi ,els veins el van trovar amb un gavinet clavat al cor i li van pendre els diners

    ResponElimina