2.1.18

Deessa Mångha o Mah, deesa lluna

Deessa Mångha o Mah (måŋha). Mangha és un terme que en la llengua irania avesta significa 'lluna' i que és equivalent a la paraula del persa antic Māh. Es el nom de la deïtat llunar en el zoroastrisme. La paraula iraniana és femenina i, en conseqüència, és la personificació de la Lluna. Es una deessa, com en la tradició greco-romana, però relaciona també en la religió vèdica i en el seu predecessor mesopotàmic, amb el deu masculí Sin . 

Encara que Mah no és una deïtat prominent a les escriptures de l'Avestan, la seva forma de lluna creixent era un símbol important de la reialesa al llarg de tot el peridode part i sassànida. La paraula iraniana esta vinculada amb paraula anglesa moon, de mēns; el seu equivalent es registra en el sànscrit com a 'mes' (māsa), però no com un nom de la deïtat lunar indoirania.

Font: wikipèdiaT'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?#internacional

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada