31.12.17

Neri o Nerio, deessa romana de la guerra

Poc coneguda, a l'antiga religió i mitologia romanes, Neri, Neria, Nerine o Nerio era una deessa de la guerra i la personificació del valor. Era la parella de Mart a les antigues pràctiques del culte i, de vegades, es va identificar amb la deessa guerrera sabina Bellona. Ocasionalment també es va relacionar amb la deessa Minerva. Els romans sovint  dedicaven els botins dels enemics a Neri. Neri va ser posteriorment suplantada per deïtats mitològiques d'altres religions. 

Es considera que el seu nom prové de l'arrel indoeuropea ner- , que relaciona amb la idea de força i valor. 

El principal testimoni clàssic de l'existència de  la deessa el tenim a les Nits àtiques de Gel·li, (XIII, 22sq).

A Neri se l'associa, a les oracions rituals i durant la cerimònia del tubilustre (el 23 de març), amb Mart, de qui apareix de vegades com la dona o la mestressa. A l'antiga Roma el mes de març marcava l'inici de la temporada de la guerra. El tubilustre o Tubilustrium era una cerimònia per preparar el conflicte armat i purificar les trompetes sagrades (les tubae o tubes), que servien en els ritus guerrers. La cerimònia es celebrava el 23 de març, que és també l'últim dia de les Quinquatries, cerimònies també celebrades en honor del deu guerrer Mart i de Neri. 

Font: Grimal, Pierre. El Diccionari de la Mitologia Clàssica. Oxford: Basil Blackwell, 1986.
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?#internacional 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada