25.1.18

El Ball de l'Àliga de Barcelona | Mitologia catalana


Si sou de Barcelona o teniu previst visitar la ciutat comtal durant els dies de la festivitat de Santa Eulàlia, patrona històrica de la vila, no us podeu perdre el Ball de l'Àliga de la Ciutat, que tindrà lloc el divendres 9 de febrer del 2018, sortint de la Plaça de Sant Jaume.

Aquest acte és un dels més solemnes de les Festes d’Hivern de la ciutat. En la penombra del vespre, l’Àliga de la Ciutat surt de l’Ajuntament de Barcelona per anar a buscar la basílica de Santa Maria del Mar, acompanyada pel seu seguici (integrat pel Lleó de la Ciutat, els Gegants de Santa Maria del Mar, els Ministrils de la Ciutat i el Penó de Santa Eulàlia). S’hi afegeixen els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda. També hi participaran els Músics del Pi i els de Santa Maria del Mar.

A les 20h a la plaça de Sant Jaume, l’Àliga sortirà de l’Ajuntament per, un cop fetes les salutacions pertinents, iniciar el passeig pel carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrers de l’Argenteria, dels Sombrerers, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria.

A la plaça de la Basílica i a les 20.45h, el Lleó de la Ciutat i els Gegants de Santa Maria del Mar faran els seus balls, i dins l’església -just davant l’altar-, dansarà l’Àliga de la Ciutat a les 21h.

I què ballarà l'Àliga? Doncs 'El Ball de l'Àliga', 'El Ball per a ballar la aliga per xirimies' o 'El Ball per a ballar l'Àliga de Barcelona'. Aquesta és una composició en forma de dansa, que el document anomena "mantuano" fent referència a una melodia de baix molt popular des del renaixement i utilitzada en aquesta composició. És una partitura de dos seccions: una lenta de ritme binari simple (4x4) i una altra ràpida de ritme complex binari amb sensació ternària (6x4), a quatre veus i pensada per ser interpretada amb instruments de vent o fusta xeremia, continguda en un manuscrit de l'any 1756 que es conserva a l'Arxiu de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (APSMP). Malgrat la datació del document sembla que la música del 'Ball de l'Àliga' podria ser molt més antiga. Aquesta composició musical té grans semblances amb el Ball de l'Àliga de la Patum de Berga.

L’Àliga de Barcelona és un element del bestiari popular català de la ciutat de Barcelona i forma part del Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona junt a altres animals simbòlics, com ara la Mulassa, el Lleó, el Drac o la Víbria. És juntament amb els Gegants de la Ciutat el màxim representant protocol·lari de la ciutat de Barcelona. Habitualment es pot visitar al Palau de la Virreina, on és exposada de manera permanent.

L'Àliga de Barcelona està documentada des del segle XIV, i va viure la seva època més plena al segle XVI i al XVII, quan restava sota protecció del Consell Municipal i, per aquest motiu, s'havia de presentar a qualsevol cerimònia, festa oficial o acte on assistís qualsevol del membre del Consell en representació de la ciutat. També tenia i té el privilegi de poder ballar dins les esglésies i a la processó de Corpus tenia el dret de desfilar just davant de la Custòdia.

La figura va tenir gran popularitat fins al XVIII. A partir de llavors, amb el Decret de Nova Planta (1716) i les prohibicions de 1771, minvaren els seus privilegis i simbolismes fins a arribar a la seva darrera referència l'any 1807 per les festes de canonització de sant Josep Oriol.

L'agost de 1989, l'Àliga de Barcelona fou recuperada com a element del Projecte de Recuperació de la Imatgeria Festiva de la Ciutat Vella sota responsabilitat de l'Associació de Festes de la Plaça Nova. La nova imatge va ser feta per Manel Caserras i Boix. Se'n va responsabilitzar l'Associació de Festes de la Plaça Nova i es va presentar aquell mateix any a l'agost, per les festes de Sant Roc de la Plaça Nova. T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?
Informa't dels nostres cursos i classes#paisoscat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada