29.1.18

Es Puig de Ses Bruixes | Llegenda de Mallorca | Mitologia

<El terrorífic Puig de ses Bruixes de l'illa de Mallorca.

A l'illa de Mallorca, passant per la carretera que va de Llucmajor cap a Algaida, a uns pocs quilòmetres de l'entrada de Llucmajor, podem entreveure una petita muntanya que, juntament amb el massís de Randa, constitueixen la línia característica de Llucmajor. En aquesta serralada es troba el singular Puig de Ses Bruixes, amb una alçada de tan sol tres-cents cinquanta-nou metres. Però pels que no l'han vist mai, cal dir que el seu aspecte és prou imponent. 

Fa molts anys, els habitants de Llucmajor i Algaida sofrien els atacs i les bromes continuades de les centenars de bruixes que habitaven Es Puig de Ses Bruixes. Les molt entremaliades, quan veien que algun veí passava amb el seu carro de rucs pel camí prop del cim, sortien rabents, volant en silenci sobre les seves escombres, i atacaven la seva víctima. I fent-se invisibles, les bruixes muntaven totes damunt el vehicle del pobre home, aturant-lo amb el seu gran pes, sense que el carreter pogués saber-ne el motiu. Un cop el carro clavava les seves rodes en el fang i ja no podia avançar ni endavant ni enrere, les bruixes esclataven de riure en veure la cara de desesperació del pobre pagès. I quan aquest començava a córrer per atonyinar-les, les bruixes muntaven burletes sobre les seves escombres i emprenien el vol de tornada a la muntanya, estenent les seves rialles per tota la vall.

Aquestes bruixes feien tantes malifetes com aquesta, que ben aviat la seva mala fama va arribar a les oïdes del Rei en Jaume, a causa de les continuades queixes dels veïns de la contrada, que setmana rere setmana patien algun dels atacs de les bruixotes. El monarca es va comprometre a fer-les fora del puig i es va presentar ell mateix, en persona, acompanyat de dos sacerdots i d'un escolanet. La comitiva reial va pujar amb el seu carro fins al cim i les bruixes es van espantar només de veure arribar a tant digne personatge. I, segons diuen, el rei en Jaume, per assegurar-se que mai més no tornessin a molestar els veïns, va plantar al capdamunt del Puig una enorme creu. Per aquest motiu, les bruixes se'n van anar per sempre més d'Es Puig de ses Bruixes i no se les va tornar a veure per la contrada.

Es comenta que aquest pujol duia per nom Puig de Sant Joan i que així està documentat en suposats documents del segle XIV. Però els habitants de l'illa, tossudament, potser per culpa de les llegendes, segueixen anomenant al lloc Es Puig de Ses Bruixes essent, finalment, aquest nom el reconegut com a oficial en l'actualitat.


https://www.taringa.net/posts/apuntes-y-monografias/1662397/Leyendas-de-Mallorca.html
https://kennaribcn.com/puig-ses-bruixes-leyendas-mallorca/
http://balearoculta.blogspot.com.es/2012/06/la-leyenda-de-es-puig-de-ses-bruixes.htmlT'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?
#llegendes #paisoscat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada