9.9.18

Les gallines d'Aristot | Una llegenda catalana

Una imatge de la preciosa vila d'Aristot, amb el majestuós Cadí al fons.

Al Baridà, el territori històric a cavall de l’Alt Urgell i la Cerdanya, és molt popular la llegenda de Les gallines d’Aristot. Aristot és una petita i antiga vileta que actualment pertany al municipi de Pont de Bar. El poble se situa al cim d'un turó que domina la vall del riu Segre, ben be al damunt de la vila de Pont de Bar. Les cases s'estenen al voltant de l'església parroquial de Sant Andreu d'Aristot, d'estil romànic. 

Al llarg dels temps, s’ha anat transmetent oralment, de pares a fills i d’avis a néts, fins arribar als nostres dies, la llegenda de Les gallines d'Aristot. En els darrers anys, la història ha saltat al paper imprès gràcies a la transcripció que n’han fet en els seus llibres diversos autors pirinencs, de tal manera que la narració ha anat ampliant considerablement el territori de coneixença.

Però, que diu la llegenda que fa tan especials les gallines d’Aristot? Doncs que, segons la tradició popular, són les úniques gallines del món que porten calces. I per quins set sous tenen aquesta curiosa singularitat? Doncs, segons sembla, abans que les gallines d’Aristot portessin calces, els ous que noien baixaven rodolant muntanya avall i anaven a parar a les mans de la gent de Pont de Bar, el poble que hi ha a sota, a tocar de Segre. Tips d’aquella comèdia, els veïns d’Aristot van decidir posar calces a les seves gallines. Des d’aleshores, quan ponen, els ous es queden a les calces i les mestresses i els amos de l’aviram només han de recollir-los-hi. I, és clar, als de Pont de Bar no van tenir cap altre remei que criar les seves pròpies gallines, si és que volien continuar menjant ous.


Font: Revista Anys Daurats. La Seu d'Urgell, núm 12.T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada