diumenge, 2 de setembre de 2018

Vara per tres, vara per quatre | Una llegenda d'Altafulla

Imatge de la platja i de la preciosa vila d'Altafulla, a la comarca del Tarragonès, Catalunya.

Altafulla és considerada una vila de bruixes. Sempre n'hi va haver i la vila és plena de llegendes i referències a les seves fetilleres. Us en reproduïm una de les més interessants titulada Vara per tres, vara per quatre.

A la platja d'Altafulla hi havia la barca d'en Ramonet, un pescador que cada matí, a punta d'alba, es feia a la mar i ja no tornava fins que es ponia el sol. Últimament, en Ramonet estava preocupat perquè quan anava a varar i es trobava la barca com si hagués estat navegant la nit anterior i, malgrat que mai hi trobava res a faltar, notava que havia estat utilitzada perquè restava tota mullada i les coses no éren al mateix lloc on en Ramonet les havia deixades. 

Per això, va decidir resoldre l'enigma que l'enutjava i va amagar-se una nit dins la seva barca per esbrinar qui la hi prenia. Va esperar i quan varen ser les dotze, l'hora de les bruixes, va sentir passes a la coberta. Va pensar que no podien ser pescadors, perquè tots són molt respectuosos amb la propietat. Llavors se li va ocórrer que només podien ser les bruixes i li va agafar molta por. En un moment donat, va sentir que les bruixes cridaven "vara per tres" i que després es mosraven sorpreses perquè la barca no es movia. Despres, les bruixes van pensar que podria ser que hi hagués algú més a la barca i que per aquesta raó no funcionava l'encanteri. I van començar a buscar, però no van trobar en Ramonet, que s'havia amagat molt bé. I van pensar que alguna d'elles devia estar embarassada. Aleshores van cridar "vara per quatre!" i, ara sí, la barca va començar a navegar.

Van passar molt de temps viatjant. Tant de temps que en Ramonet es va adormir. I quan es va despertar, va baixar de la barca i va veure un lloc completament nou per a ell. Un paratge amb arbres i plantes que li eren desconeguts. I les estrelles que hi havia en aquell cel també eren noves. Quan va sentir que les bruixes s'acostaven, va tornar al seu amagatall dins la barca i es va tornar a dormir. Quan es va despertar, ja era altra vegada a Altafulla.


Font: Històries de les bruixes d'Altafulla. Antonio Gelabert. Publicat el 1971 pel Centre d'Estudis d'Altafulla.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada