5.10.18

La llegenda del Lluert de Coll de Canes | Mitologia catalana

 


Explica el folklorista Josep Romeu i Figueras que les versions que va recollir de La llegenda del drac o Lluert de Coll de Canes són de Sant Julià de Vallfogona, de Sant Joan de les Abadesses i de Ripoll, poblacions de l'Alt Ripollès, que va trobar durant els anys 1948 i 1949, totes provinents de la tradició oral.

La primera versió prové de Sant Julià de Vallfogona, i explica que al costat est del Coll de Canes, mirant a Ridaura, hi ha una cova dita el Forat del Drac, on aquest vivia. Diuen que en temps reculats, durant una guerra, van fer un presoner que fou condemnat a mort. 

Tanmateix, aquest va proposar de matar el drac a canvi de la seva llibertat. Per dur a terme la seva fita, només va demanar un gran mirall, una llança i un cavall. Quan li van concedir els estris, situà el mirall a la boca de la cova, es va pujar al cavall i va armar-se amb la llança. 

Quan la fera es despertà, sortí de la cova i, en veure's emmirallada, es va creure que es trobava davant d'un altre drac i atacà violentament la seva imatge, moment que aprofità el presoner per agredir el drac i enfonsar-li la llança al coll i matar-lo. La llegenda assegura que a Ripoll hi ha l'esquelet del drac i que van dipositar la seva pell a l'ermita de Sant Eudald.

Una altra versió de la llegenda, procedent de Sant Joan de les Abadesses, situa la cova al mateix indret i afegeix que el drac es menjava tothom que passava per allí. 

Algú va posar a la boca de la cova un gran mirall i el drac es quedà encantat, moment que aprofitaren per matar-lo. L'ajusticiador havia promès fer una ofrena de la pell del drac a Sant Eudald si el protegia. Una vegada morta la fera, l'escorxaren i portaren la pell a l'Hostal de Sant Eudald, situat a la parròquia de Sant Bernabeu de les Tenes, entre Ripoll i Sant Julià de Vallfogona.

La tercera versió, procedent de Ripoll, també assegura que feriren el drac valent-se d'un mirall, atès que en el moment que la fera s'hi reflectí, s'espantà. El drac, ferit, pogué encara alçar el vol i anar a parar al costat mateix de l'Hostal de Sant Eudald, on acabà morint. Els qui van matar el  drac havien invocat l'ajut de sant Eudald; i en memòria de la mort de la fera alçaren, allí mateix, on expirà la bèstia, un padró amb la imatge del sant, situat prop l'Hostal de Sant Eudald, al peu de l'antic camí de Ripoll, a Sant Julià de Vallfogona, gairebé al límit mateix dels dos municipis.T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada