20.8.20

La llegenda de l'origen de la vila de Setcases

Imatge hivernal nocturna de la bonica vila de Setcases, al Ripollès, Catalunya.

L'historiador camprodoní Llorenç Birba recull al seu llibre titulat La vall de Camprodón, (Barcelona, 1972. Selecta (Biblioteca Selecta, 333 - Ciutats i Paisatges, XXXIV), una llegenda que explica l'origen de la vila de Setcases, a la comarca del Ripollès, i del seu topònim. Us la reproduïm en les seves mateixes paraules:

"Fa molts anys que una família de ramaders, formada per un pare i set fills, havien pujat de terra baixa amb les seves ovelles als pasturatges del Pla dels Hospitalets. Un bon dia - no en feia gaires que hi eren - els sorprengué una maltempsada.

Els nois restaren meravellats de l'espectacle, que no havien vist mai, i tots anaren a contar-ho al pare, que era cec. "Pare", li digueren, "cauen del cel com uns flocs de llana molt blancs i freds i es tornen aigua, i la terra i els arbres es van emblanquint". El pare es preocupà i, alarmat, els assabentà que allò era neu, que en podia caure molta i cobrir molts dies tot l'herbatge, i que calia  marxar de seguida; altrament, s'exposaven que les ovelles morissin de fam.

I anaren avall; el pare digué que es quedarien on trobessin un saúc florit. Arribaren a Carlat i deixaren les darrerers volves de neu. Un xic més avall veieren la flor del saüc. S'hi van quedar. Acondicionaren el ramat i, després, cada un dels fills construí la seva cabanya, Amb el temps les engrandiren i milloraren. D'aquí ve el nom de Setcases."


Altres llegendes del ripollès



T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada