9.6.18

Els vilatans de Sant Quirze del Vallès són anomenats 'Mussols'


Els habitants de Sant Quirze del Vallès, Catalunya, reben el sobrenom de "mussols". D'on ve aquest costum?

Les nits de Festa Major hi havia picabaralles i corredisses pels carrers. Els de Sabadell provocaven els joves de Sant Quirze, prenent-los les noies i quan tothom ja dormia trucaven els timbres de les cases, per empipar els veïns. Quan aquests sortien per la finestra per veure què passava, els de Sabadell els deien mussols.

Durant molts anys aquest mot ha suposat una arma per ridiculitzar a la gent de Sant Quirze. Però avui Sant Quirze ha adoptat la figura del mussol com una mena d’insígnia de la ciutat, motiu pel qual fins i tot se celebra un aplec el cap de setmana després de Setmana Santa.

Sant Quirze també celebra l'Aplec del Mussol on acostumen a fer ballar els Gegants de Sant Quirze i, com no, el Mussol Feliu, i l’òliba Obdúlia
Fonts: 

https://sites.google.com/a/xtec.cat/llibre-digital-sant-quirze/8-les-nostres-llegendes/del-perque-de-sant-quirze-se-n-diu-el-poble-dels-mussols

http://webs.gegants.cat/santquirzedelvalles/2013/04/14/xxie-aplec-del-mussol/

#mitologia #catalunya 
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada