9.6.18

La dama del castell de Florejacs


Imatge de la vila de Florejacs, Catalunya.


La versió més antiga d'aquesta llegenda de la Segarra, que també trobem amb el títol de La dama de les flors de Florejacs, ve recollida per Joan Amades l’any 1934 i parla d’una senyora que viu sola al castell. La fama de la seva bellesa convoca una gran munió de galants que la volen festejar, d’entre els quals ella en podrà triar els més formosos, l'un rere l’altre, i aquells que més li plaien. Explica la rondalla que una vegada ja havia fruit prou dels seus pretendents, per evitar que l’aventura li donés mala reputació, la dama els anava eliminant fent-los flairar unes flors encantades del seu jardí, que causaven una mort dolça a qui les olorava. 

La llegenda no dona més detalls, a banda de titllar a la protagonista de “cruel” i d’inventariar per “dotzenes” el número dels festejadors entabanats. D’aquelles flors màgiques el castell (i el poble) n’haurien rebut el nom.

Després de l’edició recollida al llibre Folklore de Catalunya. Rondallística (Barcelona, 1950) d’en Joan Amades, diversos autors, alguns de tant reconeguts com en Josep M. Espinàs, en Lluís Trullàs o en Vidal Vidal, han contribuït literàriament a allargar la llegenda de la dama incorporant-hi elements fantasiosos. 

Així, les noves versions castiguen la protagonista i incorporen la presència d'un rei que la fa detenir i executar. En una altra versió dramatitzada serà un grup d’inquisidors catòlics els que la condemnen a la foguera. També hi ha qui escriu que l’esperit de la dama de Florejacs segueix present a la vila, on s’hi apareix de tant en tant, passejant a pleret portant a la mà una flor, emblema del seu nom i del castell. D’altres versions, finalment, expliquen que els cavallers encantats per la dama no morien, sinó que es convertien també en flors i passaven a engrandir el verger del castell. Una vegada desfeta la maledicció, serien retornats al seu cos mortal.

El poble de Florejacs ja fa anys que rememora la llegenda de la Dama de les Flors any rere any en una fira que inicialment, l’any 2006, va començar sent medieval, i ha acabat esdevenint una fira floral.

La senyora del Castell de Florejacs, anomenada per algunes fonts Ermessenda, i per d’altres Eliardis és d’on pren el nom l’actual gegantona del poble. 


Fonts: 

https://giliet.wordpress.com/tag/la-dama-de-florejacs/

http://torrefeta.ddl.net/secciodinamica.php?id=488&id_seccio=5147

http://janonomar.blogspot.com/2015/10/la-llegenda-de-la-dama-del-castell-de.html

http://llegendesegarra.blogspot.com/p/la-dama-de-florejacs.html



T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada