6.7.18

La llegenda del Torrent de l'Ase | Teià i El Masnou (Maresme)

Imatge de la vila d'El Masnou al Maresme.

Una llegenda recollida per Francesc Agell el 1887 explica l’origen tant del nom com dels inicis de la població d'El Masnou. Segons aquesta, a la vila veïna de Teià hi havia una noia molt bonica anomenada Maria, pubilla d’una de les cases de pagès principals del poble, Ca l’Estany.

La fama de la seva bellesa va arribar fins a les illes Balears, llavors ocupades pels moros, de manera que un d’ells, de llinatge noble i ric, va quedar impressionat pels relats que li’n feien. Així, es va dirigir cap a la costa del Maresme i, amb l’ajut d’un renegat de Teià, va vestir-se ell i alguns dels seus criats amb robes com les dels vilatans i s’hi van amagar, esperant. 

Quan la noia va sortir de l’església, es va encaminar cap a casa seva com acostumava a fer habitualment, però de sobte, els moros li van sortir al pas. Acostumats al fet que la noia fos admirada, ella i el grup que l’acompanyava no van amoïnar-se, però quan els desconeguts van intentar encaminar-la cap a un torrent que es desviava molt de Ca l’Estany, sí que es van alarmar. Els moros van continuar intentant atraure la noia i, davant els gestos de resistència que ella hi feia, els teianencs l’emprengueren contra ells i van matar els seu cabdill i alguns dels seus auxiliars. 

També un dels moros va ser empresonat i va confessar quines eren les intencions del seu amo, un dels principals de Mallorca, nét i descendent directe del cèlebre Hassan, valí d’Osca. El torrent on van tenir lloc aquests fets va ser anomenat Torrent d’Hassan, nom que van canviar per fer-ne burla pel de Torrent de l’Ase.

La Maria es va casar i es va establir prop de la platja a una nova llar: el Mas Nou. I, a partir d’aquí, el futur poble d'El Masnou ja tenia nom.

Font: https://www.seu-e.cat/documents/28377/0/El+Masnou/144a2932-47e3-47b1-b63c-1d25875eb947

TORRENT D'ASE
VARIANTS: Torrent d'Asa.
SITUACIÓ: actual Avinguda de la Mare de Déu de Núria d'El Masnou.


Fragment del plànol de 1822 que mostra el recorregut del Torrent de l'Ase. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada