6.8.18

Llegenda de la Dama Encantada Guilleuma del Castell de Montsoliu

Castell de Montsoriu o Montsoliu, al Montseny.

L'imponent Castell de Montsoriu o de Montsoliu, al Montseny, ha inspirat una colla de llegendes d'entre les quals destaca la de L'encantada Guilleuma. Explica la veu popular que en aquesta fortalesa hi havia viscut una dama encantada dita 'Na Guilleuma', que regia el palau amb totes les seves serventes que, pel fet de ser-ho, ja havien perdut també la seva naturalesa humana per a prendre la de l'encantada. 

Gorg Negre de Gualba, on es creu que viu La Dama
Les males llengües diuen que La Dama Guilleuma era en realitat una bruixa que cada nit sortia, seguida d’una gran cort de serventes, totes elles vestides de blanc. Voltaven les restes del castell, sembrant malura i mal averany, i feien perdre les collites dels pagesos del voltant. Però el mitòleg Francesc Maspons recull una altra versió, més antiga, que explica que a La Dama i a les seves serventes "només se las veya recorrer la montanya, celebrar al cim d’ella sas sardanas y á les nits de lluna clara esténdre-hi los llansols y roba blanca". 

En tot cas, la gent explica que un dia, el rector de Breda, atiat per gent que volia mal a la senyora del castell, va ruixar-les amb els asperges amb aigua beneïda i aquestes varen fugir. D’un bot van anar a parar al pic de Morou, i, d’un altre, al fons del Gorg Negre de Gualba, on encara fan de les seves. 

Però la versió antiga de la llegenda ens explica que La Dama fou desposseïda del castell i dels seus dominis i, efectivament, fou menada al Gorg Negre, on va desaparèixer per sempre més, “acompanyada de innombrables follets i bruixas, llençantshi de dalt d’una roca, á la que ha quedát lo nom de roca Guilleuma”.
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada