14.10.18

El Vell, la Vella i el Cabraboc | Una llegenda de Ripollet


El Cabraboc de Ripollet, Catalunya.

Al Costumari Català d'en Joan Amades es parla d'El Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Sembla ser que antigament havia estat un personatge de la Rua de Carnaval. A Ripollet, a la comarca del Vallès Occidental, Catalunya, encara se'l recorda. Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya van decidir recuperar el Carnaval, als anys 80 del segle XX, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven algun detall més del que comenta l'Amades sobre aquest personatge mitològic català. No van trobar gaire informació per afegir i van decidir crear la llegenda de nou a partir del que se sabia. A l'actualitat la llegenda està ben consolidada a la vila.

Com a llegenda fou recuperada per La colla de les Bruixes de Ripollet, la colla femenina de diables, que des de fa uns anys l’escenifiquen per Carnaval. Per tant, cal advertir que aquest és un mite recuperat i reelaborat.


El Vell, la Vella i el Cabraboc. | Una llegenda de Ripollet, Catalunya.

Una vegada, fa molts anys, hi havia un vell i una vella que la diada de Carnaval van sortir a passejar. La vella portava un cistell amb una olla dintre. Tot feia pensar que hi portava el dinar. Tot caminant es van trobar amb una colla de joves disfressats que ballaven el Ball de Gitanes i amb una colla de diablots que jugaven amb ninots de paper penjats a l´esquena cantant allò de: Jo te l'encendré el tió, tió fresco... 

Un dels diablots va veure la vella i el cistell i va pensar 'ara és la meva!' i amb una fanga que portava va ventar un cop a l'olla de la vella. Tothom es va quedar ben parat, perquè de l'olla en comptes d'escudella en va sortir un gat que, en un tres i no res, i per art d'encantament, es va convertir en Cabraboc. El Cabraboc és un faune. Un ésser mig persona, per la part de dalt, i mig cabra/boc, per la part de baix. 

Tots van quedar ben sorpresos. Una cosa així no passava cada dia i el fet va passar de boca en boca de tothom. Se'n va parlar tant que cada any, per Carnaval, les colles de les comparses, tot fent broma, representaven l'anècdota. D'aquesta manera és com el vell i la vella, el gat, els diablots i el cabraboc es van introduir en les festes del Carnaval de Ripollet. 

Bestiari de Ripollet

La CRAC (Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals) va construir una titella del Cabraboc, avui cedida a l'Ajuntament per fer-lo servir durant les festes del Carnaval. Es tracta d'una estructura de gegant que es pot posar com un motxilla. Cal destacar que el Carnaval a Ripollet es distingeix dels altres perquè té la seva pròpia llegenda, La llegenda del Cabraboc, i en relació amb aquest mite es va crear la figura d'El Cabraboc.

El Cabraboc (peça del bestiari popular i festiu de Ripollet) es tracta d'una peça realitzada en paper cartró conformant un gran cap, encaixat en una ànima de fusta i alumini, amb una vestimenta de roba. El més característic de la peça és la representació del cap que simbolitza el personatge del Cabraboc, representant per dues cares, una de persona i una altra de dimoni. La figura compta amb uns cabells llargs de llana adherits al cap i amb dues banyes associades a la cara de dimoni.
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada