Antic dibuix de Ripollet, realitzat l'any 1892
Recull de manifestacions festives desaparegudes de la vila de Ripollet (Vallès, Catalunya):
· Sant Cristòfor. Dia 10 de juliol. Aquest sant és considerat patró dels automobilistes i dels viatgers. Per aquest motiu, des dels anys 40 fins ben entrats els anys 60 del segle XX, es celebrava una missa en el seu honor i a la tarda el mossèn feia la benedicció dels cotxes al Carrer Padró.
· Sant Sebastià. Dia 20 de gener. Aquest sant és copatró de Ripollet, juntament amb Sant Esteve. És el protector de la pesta. Ripollet va fer un “vot de poble” a Sant Sebastià per haver-los lliurar de la pesta del còlera. Un vot de poble és una prometença comunitària, solemne i pública mitjançant la qual els habitants d'una població decidien en un moment delicat de la seva història, posar-se sota la protecció d’un sant, santa o Mare de Deu. Hi ha constància que al 1872 es va constituir una associació organitzadora amb el nom de Monte Pio de San Sebastián Màrtir, de la qual es conserva una còpia del seu reglament de l’any 1887, així com l’estat de comptes de 1929, i el llistat de socis. Per celebrar la festa es feia una missa i s’adornava l’altar major de l’Església amb flors i ciris. La festa de Sant Sebastià va desaparèixer als anys 30, segurament amb l’esclat de la Guerra Civil. Es va tornar a recuperar durant uns anys quan Ripollet va patir les riuades a partir del 1962, a proposta de Mossèn Francesc Llaveries.
· Santa Llúcia. Dia 13 de desembre. És la patrona dels molins de cartró i de les modistes. Cal tenir present que Ripollet és un poble relacionat històricament amb els molins, documentats des del segle XI. Alguns van anar evolucionant fins a convertir-se en molins de cartró i posteriorment en fàbriques. No se sap amb exactitud l’origen de la festa, però es conserven programes dels anys 40 on s’hi recull les activitats que es feien: missa solemne amb orquestra, partits de bàsquets, de futbol, teatre, concert i ball. Als anys 50-60 es celebrava també la missa solemne i posteriorment es feia un aperitiu multitudinari al cafè Faró. Després tots els cartroners anaven a fer un dinar a Barcelona.
· Santa Bàrbara. Festa dels militars.
· Homenatge a la vellesa. L’objectiu d’aquesta festa era homenatjar la trajectòria
vital de la gent gran. Els nets acompanyaven els avis a missa i després, fent
comitiva anaven a prendre un aperitiu. Es va celebrar des dels anys 40 als 60.
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?
Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada