3.1.21

La llegenda del toret d'Alfons El Cast i la vila de Terol

Imatge del monument d'El Torico a Terol, Aragó.

Segons certes llegendes, en temps remots les viles eren aixecades en el mateix lloc en el qual s'abatia a un animal perseguit. En el lloc de l'abatiment s'erigia un santuari i al seu voltant s'edificava la vila. En algun d'aquests temps remots, els cavallers cristians d'Alfons El Cast (Alfons I de Catalunya o Alfons II d'Aragó) que havien fet fugir i expulsat als sarrains que tenien pres el territori de la zona de l'actual Terol, després recuperar-lo, van decidir fundar una vila i amurallar-la per així evitar nous i futurs atacs moros. No sabent on construir-la, van decidir que es faria allà on s'abatís un animal.

Certa nit, un toro es va aturar sota una estrella anomenada Actuel, en el lloc que avui ocupa la Plaça d'El Torico (o Plaça del Mercat) i va començar a bramar insistentment. Els cavallers, encara que morts de por, van prendre per bo el senyal que déu els oferia en aquella nit estrellada i, després d'abatre'l, van decidir construir-hi l'actual vila de Terol. Arribat el moment d'assignar-li un nom, van acordar prendre les tres primeres lletres de la paraula toro (tor), i afegir-hi les tres darreres de l'estrella (uel), obtenint així el nom de Toroel i després Teruel.

Dibuix que representa el toret i l'estrella al damunt que l'il·lumina.

Segons una altra versió de la llegenda, quan es va fundar la ciutat, els savis i prohoms de la vila es van reunir i van cercar diversos senyals i presagis, trobant-ne favorable que un toro bramés des de dalt d'un turonet, que es correspondria amb l'actual Plaça del Mercat, on avui es troba el popular monument d'El Torico. Diu la llegenda, que damunt el toro hi lluia una estrella. 

D'aquesta fortuïta trobada procediria també el símbol del toro i de l'estrella que es pot observar tant a la bandera com a l'escut de la ciutat. A més del el monument de "La Vaquilla", on s'observa un vaquer enfrontant-se a un toro i a un àngel situant l'estrella damunt el bou. Després de la seva fundació i posterior repoblació, es va constituir la comunitat de Terol, conjunt de llogarets de l'entorn de la localitat.


Detall de la font de la Plaça Major, del segle XIX, amb la imatge del toret i l'astre.

Una tercera versió, molt similar, explica que el brau fou trobat pels soldats que, desobeint el rei, van perseguir un toro vist sobre un turó, de nit, il·luminat per un estel. I van decidir que aquest hauria de ser el lloc per aixecar la nova ciutat.

Imatge de la Plaça del Mercat o Plaça d'El Torico de Terol, a principis del segle XX.

.
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada