Les Coves de Campelles, a la Vall de Ribes. |
Al municipi de Campelles, a la Vall de Ribes, al Ripollès, hi ha unes grans coves que han donat peu a una bona colla de llegendes. Aquestes perforacions naturals estan situades a la paret occidental de l’Estret de les Coves, prop dels Banys de Ribes i són visibles des de la carretera N152, en direcció a Ribes de Freser.
L’imaginari popular hi ha vist allí la residència de goges o dones encantades. A elles també s'hi refereix el poeta i mitòleg mossèn Jacint Verdaguer, en la seva excel·lent obra Canigó. Trobareu més informació sobre les goges catalanes en aquest altre article.
Les goges són figures femenines de la mitologia catalana, molt pròpies de la Catalunya Vella, sobretot de la zona pirinenca. Són una derivació del mite de l'esperit de les aigües, present en totes les cultures, amb elements que l'aproximen a les variants germàniques d'aquest mite.
La imaginació popular descriu les goges com unes dones d'una gran bellesa, sovint vestides ricament, que habiten en palaus sota les aigües o en coves profundes, plenes de riqueses. Solen dansar de nit, o bé renten roba als marges dels rius i dels estanys i l'estenen a la llum de la lluna; el mortal que pot prendre'n una peça té la prosperitat assegurada.
D'altra banda, els antics cronistes les esmenten com un lloc on els cristians s’amagaven per tal d’escapar-se de les persecucions àrabs. I els historiadors moderns, seguint la tradició, hi situen una victòria dels comtes francs, que allí deturaren l’atac del rei sarraí Abd al-Rahmān II, quan el 842 d.C. es dirigia cap a la Cerdanya, venint de la Plana de Vic.
T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada