7.8.18

Llegenda de Les roques blanques de Les Encantades de la Vall de Ribes | Mitologia catalana

Imatge de Les roques blanques o La roca blanca de la Vall de Ribes.

A pocs quilòmetres de Ribes de Fresser, al Ripollès, pujant per la carretera coneguda com La Collada de Toses, abans d'arribar a Planoles, hi ha una impressionant roca, molt ampla i llarga, que cau sobre la carretera. Expliquen els vells de la vall que aquesta roca és de color blanc perquè Les Encantades, que són unes fades o bruixes bugaderes, hi havien estès, durant segles, la seva roba blanca. Amb el temps, la roca hauria pres aquest mateix color de la roba de les bones dones i adquirit unes propietats miraculoses. 

Expliquen que qui podia agafar un tros d’aquesta tela blanca es feia ric, però que era molt difícil aconseguir-ho, perquè les fades fugien i s’amagaven en sentir el més mínim soroll. Asseguren, però, que l'home del Mas de la Casassa, situat a prop del trencant del poble de Campelles, va poder fer-se amb un tros de la roba i que, per aquesta raó, el Mas de la Casassa és un dels més rics de la preciosa Vall de Ribes.

Imatge del Mas de la Casassa, a Campelles, protagonista de la llegenda de 'La roca blanca de les encantades'
Fa pinta que aquestes encantades eren les goges. Les goges són figures femenines de la mitologia catalana, molt pròpies de la Catalunya Vella, sobretot de la zona pirinenca. Són una derivació del mite de l'esperit de les aigües, present en totes les cultures, amb elements que l'aproximen a les variants germàniques d'aquest mite.

La imaginació popular descriu les goges com unes dones d'una gran bellesa, sovint vestides ricament, que habiten en palaus sota les aigües o en coves profundes, plenes de riqueses. Solen dansar de nit, o bé renten roba als marges dels rius i dels estanys i l'estenen a la llum de la lluna; el mortal que pot prendre'n una peça té la prosperitat assegurada.

Per tant, ja sabeu. Si passeu per La Collada de Toses, no us oblideu de cercar la roca blanca de Les Encantades, no fos cas que tingueu molta sort i poguéssiu veure les fades i prendre-les-hi un pedaç de la seva preuada roba blanca.

Sector de la llegenda: Vall de Ribes, comarca del Ripollès: Planoles, Ribes de Freser, Toses, Nevà, Planès, Campelles, Dòrria, Fornells de la Muntanya, Pardines.


T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

1 comentari: